Ajuntament de Benassal

Casc Urbà

La Mola

Edifici del segle XIII construït probablement entre 1240 i 1250 com a primera residència del primer poblador, Berenguer de Calatarrà. Va ser el nucli del naixement de Benassal. Està situat al nucli urbà primitiu de la població on es pot observar una part de l'antiga muralla i un portal d'accés, l'Arc de la Mola de tradició àrab.
En origen va ser casa capitular, església i cementeri a la part posterior. Al llarg del temps, ha patit diferents canvis d'ús, des d'ajuntament fins escola. Actualment, en l'interior també restaurat, la planta baixa està parcialment dedicada a vivendes, i la planta alta, sala capitular, és la seu del Museu Arqueològic de l'Alt Maestrat. Aquesta única sala consta de grans arcs de pedra i troneres. Es tracta d'una edificació ja restaurada, de dos alçàries amb pòrtic de tres arcs escarsers en pedra sobre suports poligonals.

Església Parroquial Mare de Déu de l'Assumpció

Va ser construïda a finals del s. XVII i ampliada a la fi del s. XVIII. Tot i quedar parcialment destruïda per un bombardeig durant la guerra civil, conserva una bona portada barroca (de 1677). Consta de planta d'una nau amb capelles laterals, creuer i torre quadrada situada en els peus al costat epístola.
En el tresor parroquial s'exposa una important col-lecció d'ornaments religiosos gòtics i platerescs, així com d'orfebreria. En la capella deu visitar-se una "Última Cena" que va realitzar en ferro l'escultor de Terol José Gozalbo. En la façana exterior, es troba un mural representatiu del poble realitzat pel mateix autor. Situat junt a la porta principal, es troba el campanar, de 33 metres d'alçada.

Forn de Dalt

Edificació d'una alçària i d'estil gòtic construïda al segle XIV. L'interior, on es troba el forn, consta d'una única nau amb dos grans arcs de mig punt de pedra. Actualment es troba en procés de restauració. Situat juntament a un dels accessos al primitiu recinte, el mur del Forn de Dalt forma part de les restes de la fortificació medieval benassalenca. Aquest llenç del mur forma part de l'alineació est del cercle murat, que vas des del Castell de La Mola fins la torre de la presó. Com a curiositat dir que ha desaparegut la façana emblanquinada amb el rètol, l'únic en valencià que hi havia a Benassal en temps de la dictadura.

Torres

Entre les restes de la fortificació medieval benassalenca començada entre la conquesta i els inicis del segle XIV durant el govern del frare Pere Tous, es conserven tres de les set torres del cercle murat. Es creu que la pedrera d'on va eixir el material per a la seua construcció va ésser la del Saulonar, al camí vell d'Ares. Torre de la presó (s. XIV-XV) Testimoni de la impressionant defensa templària del segle XIV i utilitzada també com a presó.
Pertanyent a la muralla, és una torre emmerletada en quatre alçàries i planta quadrangular. L'interior compta amb arcs de pedra, forjats amb bigues de fusta i masmorra en el soterrani. És una de les millors torres de defensa adossades a la muralla. Torre del planet o d'en Garcés (s. XIV-XV) És també una torre emmerletada en quatre alçàries i planta quadrangular pertanyent a la muralla però de menor envergadura. En la façana sud té dos balcons de construcció contemporània que han canviat el seu aspecte original. Torre redona (s. XIV-XV) Torre del segle XIV-XV de dos alçàries i planta circular. És una bona mostra de construcció cilíndrica, que ens ha arribat en un relatiu bon estat. Junt a ella es pot veure un llenç de muralla. De fet, aquesta torre i la torre d'en Garcés estan unides pel tram millor conservat de muralla original, formant un conjunt de gran bellessa arquitectònica i artística.

Casa Sánchez Cotanda

Edifici senyorial del segle XVIII de gran valor arquitectònic. Destaquen els dos bells portals barrocs, el de la capella (Mare de Déu del Pilar) amb magnífiques columnes salomòniques perfectament conservades. A l'interior, amb distint ús segons plantes, queden dues arcades amb restes de pintura i l'escut nobiliari dels Miralles.
Casa Grau i Gras Casa solariega transformada posteriorment en un edifici destinat a escola i hospital. Actualment en desús.

Casa Matutano

Construïda l'any 1751 contenia una capella dedicada a sant Vicent Ferrer. Va ésser desfeta el 1926 i remodelada com habitatge particular l'any 1981. Actualment es conserva el portal de la capella (entrada a l'habitatge), amb porta adintellada barroca llisa amb lócul enreixat damunt.

Capella del Loreto

De l'any 1926, és un clar exponent de la típica capella oratori amb finestrat enreixat als peus de la nau que dóna a un perxe cobert exterior. Té espadanya però la campana no s'ha conservat. Està restaurada.

Llavaors

Es mantenen els llavaors de dalt i els llavaors de baix. Tolls per rentar amb dues basses, una per a rentar i l'altra per a esbandir, on antigament la gent del poble anaven a netejar la roba a mà.
Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Formulari de cerca

 

Site developed with Drupal