Benassal ha posat punt final al mes dedicat a l’avellana amb un gran èxit de participació, consolidant-se com una cita imprescindible per als amants de la cultura i la gastronomia de proximitat. Durant tot octubre, els veïns i visitants han gaudit d’una completa agenda d’activitats amb rutes guiades, tallers creatius, xarrades nutricionals i demostracions gastronòmiques que han fet les delícies dels assistents.
El programa va incloure activitats com la ruta de la pedra en sec, la inauguració de l’exposició “Avellana, fruit de tardor”, i diverses rutes de l’avellana que van permetre als participants explorar el paisatge local i conéixer més sobre el seu patrimoni. També es van obrir les portes del Museu de la Vida Rural amb exposicions d’indumentària tradicional i del llibre “Terres de l’Ebre, Reserva de la Biosfera”. Els més menuts van gaudir de tallers infantils, com el de galetes amb avellana i activitats creatives organitzades per l’AMPA del CEIP Alcalde Fabregat. El programa va incloure tallers de fotografia temàtica, tasts demostratius com els xocolates de Mar Negre, i xarrades sobre els valors nutricionals de l’avellana a càrrec de la Cooperativa Agrícola. La festa es va enriquir amb esdeveniments festius com la cercavila de “truc o tracte” per Halloween, tardeos amb música en directe com Rumba 13, sopars de tapes i actuacions musicals com el “Tribut a Melendi”. El mercat gastronòmic de productes km. 0, celebrat als porxos de la Mola, va ser un altre punt destacat, on es van degustar productes autòctons, embotits i dolços artesanals que van captivar els visitants.
El showcooking a càrrec de Francesc Moliner, celebrat el passat 9 d’octubre a la Plaça de la Mola de Benassal, va ser un rotund èxit d’assistència i participació. La demostració culinària, organitzada en col·laboració amb l’Associació de dones ‘Maestrat’ de Benassal, va atraure nombrosos veïns i visitants interessats a descobrir les possibilitats gastronòmiques de l’avellana. A més, el dia 27 d’octubre va tenir lloc un animat mercat gastronòmic dedicat als productes de quilòmetre zero, on l’avellana va ser la gran protagonista. A més dels productes elaborats amb avellana, el mercat va comptar amb una taula de productes típics de Benassal com l’embotit i una varietat de dolços artesanals, que van permetre als visitants conéixer la riquesa gastronòmica de la localitat. Tot i la climatologia adversa del dia, el mercat va rebre una gran afluència de visitants que van gaudir d’aquesta mostra del millor de la gastronomia local i dels sabors autèntics del Maestrat.
L’Ajuntament de Benassal i l’organització volen expressar el seu més sincer agraïment a totes les persones que han fet possible aquesta celebració, des dels assistents fins als professionals, comerciants locals i voluntaris que han col·laborat en els diferents actes. Gràcies a la seua implicació i entusiasme, el mes de l’avellana ha esdevingut un esdeveniment de gran rellevància per a la cultura i el producte local. Amb aquesta edició tan exitosa, Benassal mira al futur amb l’objectiu de seguir promocionant la riquesa del seu territori i de les seues tradicions en les pròximes edicions d’aquesta festa.