Turisme

Festes i tradicions

FESTES PATRONALS

Les festes patronals se celebren, a partir de l'últim cap de setmana d'agost, en honor a Sant Cristòfol i Sant Roc.

PROGRAMA 2023

En elles es duen a terme diferents activitats culturals, esportives, festives i taurines.

Des del típic ball pla, fins a exposicions, concerts, revetles, ball de disfresses, carreres, cercaviles, campionats esportius, bous de carrer i bous de plaça.

També es té lloc la tradicional romeria a l'ermita de Sant Roc, on se celebra l'eucaristia.

Sant Antoni

La festivitat de Sant Antoni és una de les més importants de Benassal. Se sol celebrar el cap de setmana posterior en el dia de la festivitat del sant, quan aquest no coincideix amb la data (16 de gener). El punt culminant de la festa és una enorme foguera, al voltant de la qual giren els actes més importants que se celebren.

La festa comença el matí del dissabte. Els assistents acudeixen a casa d'un dels majorals on se'ls ofereix moscatell i rotllo. Durant tot el matí, es dirigeixen al lloc indicat pels majorals, que sol ser una masia pròxima al poble, per a talar branques de carrasca i fer llenya. Al migdia, en aquest lloc se celebra el tradicional menjar campestre de Sant Antoni, preparada i servida per aquests.

Posteriorment, es procedeix a la càrrega i entrada dels róssecs al poble, a partir dels quals es formarà la foguera, on es beneeix els animals i es reparteixen les coquetes de Sant Antoni, la tradició de les quals dicta que mitja ha de ser per a l'animal i mitja per al seu propietari.

En el diumenge següent, la missa, carreres per als xiquets i les cavalleries (amb un pollastre de corral com a premi) i el tradicional ball pla completen la festa.

Festa de la tea

La Festa de la Tea o de l'All a Benassal

L'acte central de la celebració del Carnestoltes a Benassal és la renomenada Entrada de la Tea o Festa de l'All. Aquesta festa va ser recuperada l'any 1989, després d'anys sense celebrar-se.

La celebració recorda com, antigament, les manufactures tèxtils del poble eren venudes en llocs llunyans, per diversos comerciants anomenats traginers. Per això, muntaven files de cavalleria, nomenada rècua, en les quals transportaven els seus productes. Tornaven carregats amb tea, fusta de pi que utilitzaven per a il·luminar.

Aquesta festa és organitzada pels quintos i dames del municipi i consta de menjar l'all traginer a mig dia i a la vesprada té lloc l'Entrada de la Tea. La tea, transportada per la recua va encapçalada pel traginer, amb el vestit típic i amb un barret negre d'ala ampla i una capa negra, seguit de dos majoralets. Són esperats en l'entrada del poble, i acompanyats per la música, fan tres parades recitant relats populars on comenten les incidències del viatge. L'últim va paró té lloc en la plaça (Pati de Palanques) on s'encén la tea que il·luminarà el posterior ball pla. A la nit, té lloc un ball amb disfresses per a celebrar els Carnestoltes.

Sant Cristòfol

El dilluns de Pasqua de Pentecosta se celebra la romeria de Sant Cristòfol.

Els veïns del municipi es desplacen a peu fins a l'ermita, a 1.111 metres d'altitud, on s'oficia missa, es canten els gojos i es reparteix la tradicional prima, una coca decorada feta de farina blanca, llevat i llavors d'anís que és transportada per una recua d'animals engalanada.

És costum realitzar un menjar campestre als voltants on no falta el tombet, plat típic de la població.

Festa dels Quintos

Després de la celebració de Sant Roc, el 16 d'agost, s'inicia la setmana dels quintos. En aquesta, els joves que compleixen 18 anys, recorren totes les masies del terme en les quals són obsequiats amb productes típics com a vi, embotits, conills…

Abans del vespre, tornen al poble i, en l'entrada, canten una sèrie de cançons típiques acompanyats de guitarres, bandurries i altres instruments. El dissabte, últim dia de la volta dels Quintos, es ronda pel poble a les xiques joves.

Si tens qualsevol consulta contacta amb nosaltres