Turisme

Gastronomia

PLATS TÍPICS

Benassal és terra de suculentes menges que la converteixen en un lloc perfecte per als amants de la gastronomia i el bon menjar.

La cuina de Benassal es caracteritza per elaboracions amb productes agrícoles i ramaders de secà: carn de porc, corder, d'animals de corral i de caça. També destaquen els formatges d'ovella i de cabra d'elaboració artesanal i la fruita seca, principalment l'avellana.

Els plats més tradicionals són el tombet (guisat de conill amb caragols de muntanya), l'olla, l'all traginer, el pernil curat, exquisits embotits i carns a la brasa amb allioli, productes de matança… així com dolços deliciosos com el pastís de confitura, rollets d’aiguardent, torrons, massapans, ametlats, bescuits…i la seua famosa Aigua de Benassal amb propietats medicinals i considerada com “la millor aigua del món” pels seus diferents reconeixements internacionals .

També destaca la trufa negra (tuber melanosporum), la protagonista en molts dels plats elaborats pels restaurants de la localitat, aromatitzant la resta dels excel·lents productes locals amb els quals compten en les seues cuines.

En els diferents restaurants, forns i carnisseries es poden degustar els millors productes del terreny amb elaboracions artesanals i cuidades amb manyaga. L'encant de la millor gastronomia, en un ambient natural i únic.

Avellana

L'avellana és un dels productes més emblemàtics de Benassal. Es tracta d'una fruita seca d'intens sabor i color que es recol·lecta en tot just uns segments territorials molt específics. Benassal és un d'aqueixos llocs propicis perquè els avellaners cresquen i produïsquen el seu fruit pel seu clima.

Els seus camps estan coberts per l'espés brancatge dels avellaners, encara que la implantació del seu cultiu en la localitat és bastant recent. Fa aproximadament 60 anys, l'economia del poble era fonamentalment agrícola i basada en la vinya, el cereal i la creïlla, i en menor mesura en oliveres i ametlers. De manera massiva, veïns i veïnes de Benassal comencen a canviar de producció en els seus bancals i parcel·les, per la qual cosa fins i tot la Cooperativa Agrícola Benasalense degué obrir en 1969 una secció dedicada a l'avellana que recollia la collita de cada soci.

La principal característica de l'avellana és el seu potent i dolç sabor acompanyat per la seua suau textura, oposada a la corfa dura i llenyosa que la cobreix. A part de l'àmplia gamma de possibilitats culinàries que posseeix i sensacions gustatives que desperta en el paladar, l'avellaner també és arbre de vida. És un arbre trufer.

Per a destacar les seues qualitats i donar a conéixer les particulars d'aquest producte, la població organitza anualment el Mes de l’Avellana a l'octubre, amb exposicions, xarrades, rutes guiades i elaboracions gastronòmiques amb aquest fruit sec com a eix central.

Formatges

L'elaboració de formatges és una activitat tradicional que Benassal ha mantingut durant segles.

La qualitat de les fresques pastures propicien que la llet de les seues cabres i ovelles siga excel·lent, la millor matèria primera per a uns formatges amb una inigualable aroma, sabor i textura que els fan únics.

Des de 1939, l'empresa familiar Formatges El Poble de Benassal es dedica a la fabricació, distribució i venda de formatges de manera artesanal: formatge fresc, brull, curats i semicurats, amb trufa negra i avellana… mantenint el ‘saber fer’ dels seus avantpassats i seguint el mateix procés des dels orígens.

Tots les seues varietats són excel·lents i perfectes per a cuinar plats salats o enfornar postres. No obstant això, el formatge tendre és un dels més reconeguts i benvolguts i és quasi obligatori adquirir-lo o provar-lo quan es visita el municipi.

Trufa

El mes de novembre dona inici la temporada de la trufa negra (tuber melanosporum), que es prolonga fins a març. L'altitud, la climatologia i la composició del terreny converteixen a la zona en un dels majors i millors productors del món del diamant negre de la cuina.

La trufa negra és l'estructura reproductiva d'un fong que viu associat a les arrels d'uns certs arbres o arbustos com els avellaners, les alzines o els roures. La seua aroma és reconeguda pels gossos, que són ensinistrats per a detectar-la sota terra.

La trufa negra és la protagonista en molts dels plats elaborats pels restaurants de la localitat, aromatitzant la resta dels excel·lents productes locals amb els quals compten en les seues cuines i oferint delícies que, com no podia ser d'una altra manera, venen acompanyats per la millor aigua mineral del món.

Aigua de Benassal

Des del s. XVIII són conegudes les qualitats de l'aigua que brolla de manera natural del brollador Font d’En Segures a Benassal, en la històrica comarca castellonenca de l'Alt Maestrat; quan Luis Josep de Borbó, Duc de Vendôme, va manar obrir camí fins a la font per a pal·liar les malalties d'un còlic nefrític. Però és l'any 1928 quan va ser declarada miner medicinal i d'utilitat pública per RO, convertint-se en l'aigua que mèdics com el famós uròleg català Dr. Puigvert indicaven per a les afeccions de renyó i per les seues propietats diürètiques.

Va ser llavors quan va començar el seu recorregut comercial. Milers de visitants acudien, cada any, fins al municipi per a beneficiar-se de la puresa i qualitats de la seua excel·lent aigua. El brollador i el seu entorn es van convertir prompte en un clar referent turístic i es van establir allotjaments d'arquitectura modernista per als "aigüistes", principalment, membres de la burgesia valenciana i catalana del segle XIX i principis del XX. En 1932 es va construir la primera planta per al procés de neteja, envasament i etiquetatge d'unes botelles, que anteriorment s'emplenaven directament dels dolls del brollador, i va començar la seua distribució per les grans capitals. La propietat municipal de l'Aigua de Benassal ha fet que el poble tinguera l'exclusiva de la seua explotació i comercialització, que s'ha mantingut fins a l'actualitat.

La clau de l'èxit de l'Aigua de Benassal radica en la seua equilibrada composició química, de mineralització feble i rica en calci i bicarbonat, que reverteix en alts beneficis per a la salut del consumidor.

Aigua de Benassal ha estat sempre present en el sector de l'alimentació de la Comunitat Valenciana i sud de Catalunya, però també en els establiments de restauració i hostaleria, posicionant-se en les últimes dècades com un producte gurmet.

En l'última dècada, amb l'obertura d'un departament comercial en l'empresa, es va iniciar l'expansió a nivell nacional, a través de la línia gurmet, arribant també a altres comunitats. També cal destacar la introducció del producte a Emirats Àrabs i la Xina, on és present de manera regular i a petita escala a través de diferents canals de distribució i la recent exportació a Panamà.

Aigua de Benassal ha aconseguit els màxims reconeixements en els principals organismes del món agroalimentari, distincions que l'avalen amb la màxima garantia de qualitat, aporten un valor exclusiu com a carta de presentació i han contribuït al renom de “la millor aigua del món”.

Si tens qualsevol consulta contacta amb nosaltres