Turisme

Patrimoni Històric

NUCLI ANTIC

El centre històric de Benassal és un recorregut que mostra els llocs i monuments més emblemàtics de la localitat, per carrers estrets i d'estructura irregular on es conserven algunes de les cases més antigues de la vila.

L'encant d'aquests carrerons presenta un atractiu remarcable, clarament emparentat amb l'antic poblat medieval. El recorregut es deté en diferents espais que desperten gran interés al visitant, per la seua gran importància cultural i patrimonial: el Arc de la Mola de tradició àrab, l'església parroquial, les cases senyorials, el Forn de d’alt o les set torres que es conserven del recinte emmurallat.

CASTELL DE LA MOLA (s. XIII)

Es tracta de l'edifici civil més antic de Benassal i va ser construït aproximadament entre 1240 i 1250.
Es Castell de la Mola rep el nom per estar situat en el cim del xicotet queixal a partir de la qual s'articula el nucli més antic de Benassal.
És d'estil gòtic i en el seu interior alberga l'Oficina de Turisme, el Museu Arqueològic comarcal i l'Aula Museu Carles Salvador.

Arcs i torres de la muralla (s. XIV)

Benassal encara conserva els llenços de la seua antiga muralla, amb tres torres defensives i un dels seus portals d'accés. Les tres imponents torres de l'Edat mitjana són: la torre de defensa i vigilància d’En Garcés, la torre “Redona” de forma circular i la torre de la Presó, adossada a l'antiga presó, de planta quadrada, amb quatre altures i calabós. Aquesta última és la millor conservada de totes elles i és visitable. En el seu interior es troba una exposició permanent sobre els jaciments islàmics de la localitat, com la *Casassa dels Moros, així com una altra sobre un exposició sobre els bombardejos Stuka que van patir les localitats de Benassal, Vilar de Canes, Albocàsser i Ares del Maestrat al maig de 1938. També es conserva part d'una quarta torre, l'actual campanar. La construcció defensiva es va coronar amb pedra blanca portada de la Montalbana i se li van afegir les campanes.

El portal de la Mola era l'entrada més pròxima al Castell de la Mola. Aquest portal va ser construït a principis del segle XIV, època en què els templers van gestionar la vila. Es tracta d'un arc d'estil gòtic amb influències de l'arquitectura musulmana, a causa de les arrels històriques del poble de Benassal.

Església de la Mare de Déu de l'Assumpció (S. XIV)

L'Església de l'Assumpció de Benassal és un lloc de culte catalogat com a Bé de Rellevància Local. La part més antiga de l'església va ser construïda en 1370 pels mestres de l'Orde de Montesa. Anys després, la torre de guaita annexa a l'església es convertiria en torre del campanar i s'ampliaria l'església primitiva. Durant els segles XVII i XVIII es van dur a terme obres d'ampliació.

No obstant això, durant la Guerra Civil espanyola, concretament al maig de 1938, Benassal va ser bombardejada per la Legió Còndor de Hitler i l'església va quedar greument danyada. A conseqüència dels bombardejos, només van quedar en peus les arcades interiors i la façana principal d'estil barroc. Les tasques de reconstrucció de l'església es van prolongar fins a 1964.

Alberga una capella amb un espectacular retaule de ferro de l'escultor turolenc José Gonzalvo i, al seu costat, s'alça una antiga torre medieval reconvertida en campanar en 1689.

Forn de Dalt (s. XIV)

El forn de Dalt és un forn medieval situat molt prop del Castell de la Mola. Es va construir a principis del segle XIV a mesura que s'ampliava la muralla, el poble i els serveis que aquest oferia als seus habitants. Durant l'època de govern de l'Orde de Montesa, el forn va ser venut a les famílies Vives i Miralles, dues de les famílies nobles més influents de Benassal. Més tard, el forn passaria a tindre titularitat municipal que conservaria fins al moment actual.

El forn va estar en ple rendiment fins a la dècada dels 70. Durant tots aqueixos anys, va servir de punt de trobada social per a aquells que anaven a pasturar i coure el pa, ja que sempre va funcionar com a forn de cocció, no de venda de pa. Quan va tancar les seues portes, l'edifici va quedar en desús. En 2015 va ser restaurat i des de llavors està obert als visitants i alberga activitats de caràcter cultural. És un dels forns conservats més grans de la Comunitat Valenciana.

Mural commemoratiu Carta Pobla (s. XX)

En la plaça de l'Ajuntament es troba el Mural Commemoratiu del 750 aniversari de la Carta Pobla. Es tracta d'una impressionant escultura de José Gonzalvo que commemora l'atorgament per part de Balasc d'Alagó de la Carta de Població en 1239. En la seua part superior s'hagen les imatges dels patrons de Benassal, Sant Cristòfol i Sant Roc, la Mare de Déu de l’Assumpció. En la seua part inferior apareix una representació de l'aigua i l'avellana, com una de les majors riqueses de Benassal.

Font d’En Segures

La Font d’En Segures se situa a uns dos quilómetres del nucli urbà de Benassal i a 940 metres d'altitud. Es tracta d'un xicotet nucli urbà que acull turistes i visitants durant l'any.

Sempre s'ha cregut que el terme de Benassal era ric en aigües i gran part d'aqueixa fama li la dona l'aigua que emana del brollador de la Font en Segures. Una aigua mineral que, a causa del seu valor terapèutic per a les afeccions de renyó, va ser considerada de propietat medicinal i declarada d'utilitat pública en 1828.

No obstant això, ja en el segle XVI es té informació sobre els beneficis de l'aigua de Benassal, però no va ser fins al segle XVIII quan es va documentar per escrit la presència del primer “aigüista”. Des de llavors, gràcies a la bona publicitat que donaven els aigüistas que acudien a la font per a beure la seua aigua i sanar les seues malalties, l'aigua de Benassal es va convertir en un referent medicinal per a aquells que patien del renyó. Així mateix, els voltants de la font es van anar urbanitzant per a donar cabuda als hostes que visitaven la font. A poc a poc, la Font d'En Segures s es va convertir en un xicotet nucli urbà annex a la vila de Benassal que, amb el temps, es convertiria en una zona residencial sobretot per a la temporada entre maig i setembre.

Si tens qualsevol consulta contacta amb nosaltres